Gece seyirinde karşılaşılan teknelerin birbirlerini görerek hangi yöne gittiklerinin anlaşılması amacıyla bütün tekneler, boyları ve yapılarına uygun olarak seyir fenerleri ile donatılmışlardır. Seyir fenerleri, belli sektörlere ışık veren fenerlerdir.
Bulundukları yerlere göre değişik renklerde olurlar. Bundan başka tekneler, yaptıkları işi veya içinde bulundukları koşulları birtakım “her yerden görülür” fenerler çekerek gösterirler. Şimdi bu fener tanımlarını görelim:
a) Silyon feneri : Teknenin pruva-pupa çizgisi üzerine konulan, 225 derecelik bir ufuk yayı üzerinde kesiksiz bir ışık gösteren ve teknenin her iki tarafından tam pruvadan itibaren kemerenin 22.5 derece gerisine kadar ışık gösterecek şekilde yerleştirilmiş beyaz fener. Direk başına yakın bir yerde, yüksekte bulunur.
b) Borda fenerleri : Herbiri 112.5 derecelik bir ufuk yayı üzerinde tam pruvadan kendi tarafındaki kemerenin 22.5 derece gerisine kadar kesiksiz bir ışık gösterecek şekilde yerleştirilmiş sancak tarafında kırmızı fenerler. Boyu 20 metreden küçük teknelerde borda fenerleri, teknenin pruva-pupa çizgisi üzerinde bulunan bir fanus içinde birleşik olarak taşınabilir. Borda fenerleri, kamara kenarları ya da baş pulpitte yer alırlar.
c) Pupa feneri: Olabildiği kadar teknenin kıç tarafına yakın bir yere konulani ufkun 135 derecelik yayı üzerinde kesiksiz ışık gösteren, tam pupadan itibaren geminin her iki bordasına 67.5 derecelik bir ışık gösterecek şekilde yerleştirilmiş beyaz fener.
d) Yedekleme feneri: Pupa fenerinin özelliklerine sahip sarı fener.
e) Her yerden görülür fener: Ufkun 360 derecelik yayı üzerinde kesiksiz ışık gösteren fener.
f) Çakar fener: Düzenli aralıklarla dakikada 120 veya daha fazla sayıda çakan bir fener.
Seyir fenerleri, güneş batınca yakılır, güneş doğunca söndürülür.
İskele borda feneri : Kırmızı, 112.5 derece
Sancak borda feneri : Yeşil, 112.5 derece
Pupa feneri : Beyaz, 135 derece